E-posta Şifre
Koku Rehberi
2017-05-23 21:10:00
Parfümde notadan bahsedildiği zaman burada kastedilen konu, parfüm kokusunun açılma kademeleri ile ilgilidir. Bir parfümün kullanılmasının hemen ardından,

Kokularda Alt, Orta, Üst Nota Nedir?

Parfümde notadan bahsedildiği zaman burada kastedilen konu, parfüm kokusunun açılma kademeleri ile ilgilidir. Bir parfümün kullanılmasının hemen ardından, farklı süreçler de farklı kokuların ortaya çıkmasının nedeni bu notalar olmaktadır.


Parfümde bu türde bir ayrıma gerek duyulmasının en başta gelmekte olan nedeni ise parfümün içeriğindeki kokuların farklı maddelere ait olması nedeniyle bunların sahip oldukları ağırlıkları, uçuculukları ve de yoğunlukları gibi özelliklerinin bir birlerinden farklılık gösteriyor olmasından kaynaklanmaktadır.


Klasik parfüm kompozisyonunda 3 notanın varlığı söz konusudur. Bu notalar sırasıyla üst, orta ve alt nota olarak ifade edilmektedir.


Notaların Farkları Nelerdir?


ÜST NOTA; parfümün sıkılmasının hemen ardından duyulan ilk kokuyu ifade eder ve en uçucu esanslardan oluşması sebebiyle etkisi sadece bir kaç dakika kadar sürmektedir. Parfüm alacak olan kişinin deneme esnasında aldığı koku olması sebebiyle, parfüm pazarlaması ve satışı bakımından en fazla önem verilen fakat kullanımı sırasında da etkisi en az olan koku olma özelliğine sahiptir. Bu sebepten dolayı parfüm alımı esnasında hemen ilk başta alınan kokuya göre bir yorumda bulunmamak son derece önemlidir. Üst notalar "tepe noktası" olarak da ifade edilmektedir. Zencefil ve turunçgil kokuları keskin ve de hızlı buharlaşma özellikleri sebebiyle üst nota bileşenlerinde sıklıkla tercih edilir.


ORTA NOTA; keskin nitelikteki üst notaların etkisi ortadan yok olduğunda belirginleşir ve etkisi de bir kaç saat kadar sürer. Parfümün karakterini, farklılığını ve beğenilir olmasını ortaya koyan orta notadır. Orta notanın önemini en iyi şekilde ifade edebilmek adına "kalp nota" da denilmektedir. Bu nota en belirgin nitelikteki halini kokunun tene yerleşmesi ile ortaya çıkarır. Bir parfüm satın alınırken bir müddet bekleyip orta notadaki kokuların açığa çıkmasına zaman tanımak en doğru yöntem olacaktır. Çoğunlukla parfümlerin orta notalarında biraz daha geç açığa çıkan nitelikte aromatik ve çiçek kokular bulunmaktadır.


ALT NOTA; bu kısım kokuya derinlik ve zenginlik katar ve çoğunlukla parfüm sıkıldıktan en az yarım saatlik kadar bir sürenin sonunda, orta nota etkisini kaybederken duyulmaya başlamakta olan nota olma özelliğine sahiptir. Alt notanın sahip olduğu kokular yoğunluk bakımından daha baskın bir özellik taşır. Alt nota kısmı parfümün gerçek karakterinin, başarısının ve kalıcılığının ifadesi olma özelliğine sahiptir. Alt notaların sahip olduğu etki parfümün kalıcılığı ile orantılı olmakla birlikte gün boyu sürebilmektedir. Alt notaya "baz nota" ya da "dip nota " da denilmektedir.


Parfüm Satın Alınırken Hangi Nota Dikkate Alınmalı?


Parfüm Satın Alınırken Hangi Nota Dikkate Alınmalı?

Bir parfüm satın alınacağı zaman parfümü sıkar sıkmaz duyulan ilk kokuya göre parfüm hakkında bir hükme varmak son derece yanlış bir tutum olacaktır. Çünkü parfümün ilk sıkıldığı anda ortaya çıkan üst nota bir kaç dakika içinde kaybolarak yerini orta notaya bırakacaktır. Orta nota olarak ifade edilen koku parfümün gerçek karakteri ve birkaç saat kadar kalıcılığı sürecek olan kokusu hakkında doğru yoruma ulaşmanıza imkan verir. Bunun için satın almayı düşündüğünüz parfümü teninize sıktıktan yarım saat sonra ortaya çıkacak olan kokuya göre karar vermeniz doğru tercih yapmanıza imkan verecektir. Kısacası aradığınız kokuyu bulmak için biraz sabırlı olmalı ve parfümü ilk sıktığınız andaki duymuş olduğunuz kokuya göre yorum yaparak satın alma işlemi yapmamanız en doğrusu olacaktır. Eğer sıkar sıkmaz ortaya çıkan kokuya göre yorum yaparsanız belki de kokusundan çok hoşlanacağınız bir parfümü keşfetme imkanını kaçıracaksınız. Satın almayı düşündüğünüz parfüm hakkında hızlı karar vermekten kesinlikle kaçınmalısınız.